Norske Vinklubbers Forbund Bulletin

Bulletin Nr3 - 2019

Issue link: https://digital.findexaforlag.no/i/1112713

Contents of this Issue

Navigation

Page 15 of 59

16 3-2019 En av kveldene når vinprofesjonelle fra hele verden er samlet på vinsmakingseventen Anteprime i Toscana får vi velge hvilket vinhus vi får besøke på omvising, smaking og middag. Og selv om det er fl ottere, større og/eller mer kjente vinhus å velge mellom falt mitt valg på lille Salcheto. Jeg angret ikke. Tekst og bilde Mona Haugen-Kind Salcheto Vinhuset. Vinhuset har eksistert i over 30 år, og siden 1997 er det Michele Manelli som har stått bak roret. Gården ligger rett nedenfor den ikoniske byen Montepulciano, som også er verd et besøk. Salco betyr selje, et løvtre som er ganske vanlig å observere i Toscana og som er veldig viktig for vinmakerne. Grunnen er at greinene blir brukt som oppbinding av vinplantene i vinmarkene. Salcheto derimot er navnet på elven som begynner ved foten av Montepulciano og snor seg gjennom landskapet, fylt av seljetrær. Dette gir grunnlaget til det organiske og økologiske vinhuset Salcheto. De har også brukt en selje i logoen sin for å markere sin tilhørighet og dype røtter, midt i hjertet av det legendariske vinområdet Vino Nobile. Salcheto i solnedgang søppelhåndtering. De var det første vinhuset i verden som sertifi serte karbonfottrykket til en vinfl aske, og det første vinhuset i Italia som adopterte en velferdsplan for de ansatte. Salcheto har gjort mye riktig i vinverdenen! Gjestehus. Vinhuset tar gjerne imot gjester, selv om de ikke har et helt nybygd hus å huse de i. Gårdshuset er fra 1200-tallet og var et tidligere vakttårn for området, da kan du tenke deg utsikten. I dag er det selvfølgelig renovert og ser helt fantastisk ut, de har 9 rom med air condition, et felles kjøkken hvis man vil lage mat selv, og i hagen har de fl ere trestamper som fyres opp med ved! De har en restaurant med fl ott utsikt som er åpen for lunsj, vinsmaking, middag, kokkekurs osv. Miljø. Miljø er viktig for Salcheto, og når man kommer inn på området ser man en del rare halvkuler av glass spredt foran vinhuset, hva dette er forklarer eksportsjefen Chiara Fe med glede. Det er rett og slett rør ned i produksjons- og lagringsområdet hvor de slipper inn naturlig lys! Dette er bare ett av de mange grepene de har tatt gjennom de siste årene for å seile opp som et av de mest miljøvennlige vinhusene i området, hele Italia egentlig. Når vi går nede blant fat og toppmoderne ståltanker er det altså lys fra ute som lyser opp, de bruker kun kunstig lys i de sesongene det er absolutt nødvendig å være i kjelleren etter solnedgang. De lager sin egen kompost, de resirkulerer 100% av vannet som blir brukt, alt treverk brukt på gården blir kjøpt fra sertifi serte handlere og har en veldig streng

Articles in this issue

Archives of this issue

view archives of Norske Vinklubbers Forbund Bulletin - Bulletin Nr3 - 2019