REDE

REDE 3-2015 Ipad

Issue link: http://digital.findexaforlag.no/i/515805

Contents of this Issue

Navigation

Page 25 of 51

REDE 26 MAT :: TEKST OG FOTO: TRUDE WITZELL Humle- snurr! I Norge har vi lange tradisjoner i å brygge øl. Allerede i bronsealderen begynte man å utvikle denne kunsten. ➜ TIDLIGERE ble det brygget på hver eneste gård, og på 1 200 tallet var ølbrygging ansett som en naturlig del av gårdsdriften. Man kunne til og med bli fratatt både gård og grunn om man ikke brygget øl! Slike tilstander er det ikke i dag, men ølbrygging har kom- met skikkelig på mote de siste årene. Stadig flere investe- rer i utstyr og tilegner seg kunnskaper om hvordan man kan skape den gilde drikken. REDE har vært på Jakobsli for å smake på hjemmebrygget øl! KURS PÅ BAKKE BRYGG For tre år siden gikk Stig og Morten på øl bryggekurs på Bakke Bry gg i Fjordgata. De ble virkelig bitt av basillen, kjøpte seg utstyr og konverterte halve garasjen til en tredje kompis om til bryggeri. De har brygget i hvert fall 1 800 liter øl, og har fått god hjelp fra venner og familie til konsumeringen. To tappe- tårn har de også kjøpt seg, et til å ha i garasjebryggeriet, og et til fest. De har brygget mye Pale Ale, men nå som sommeren står for døren, var det pilsner som stod på dagsplanen. Og vi kan underskrive på at gutta har dreis på ølbryggingen! MALT, GJÆR, HUMLE OG VANN= ØL Det er mange oppskrifter på ølbrygging, men prinsippene er de samme. Mesking: Maltet blandes med vann, blandingen varmes opp til forskjellige temperaturer, deretter siles blandingen og væsken overføres til en kokepanne. Vørterkoking: Vørteren kokes, og under kokingen tilset- tes humlen. Deretter kjøles den kraftig ned før den overfø- res til gjærings- og lagertanker. Gjæring: Nå tilsettes gjæret. Når gjæringsperioden er over, settes det til kjøling på tanken slik at gjæringspro- sessen stopper. Lagring: Det ferdige ølet står på lagertank for modning, før det tappes over på flasker. Nå kan sommeren bare komme! ●●

Articles in this issue

Archives of this issue

view archives of REDE - REDE 3-2015 Ipad